Виенскибал в Аркадаг, Туркменистан

Преди десетилетие, в навечерието на 20-годишнината от независимостта на Туркменистан, в Ашхабад се проведе първият Виенски бал, който се превърна в едно от най-красивите и зрелищни събития на юбилейната година.

На 11 октомври 2023 г. петият Виенски бал се завръща в страната с подкрепата на град Виена. Събитието бе посветено на откриването на новия град Аркадаг в близост до столицата на Туркменистан.

На това исторически и политически значимо събитие световноизвестният хореограф Димитър Стефанин имаше честта да ръководи церемонията по откриването. В допълнение към ролята си на режисьор и хореограф, самият Стефанин изпълни легендарния спектакъл „Маската“ от 90-те години на миналия век.

Второто действие беше по модела на световноизвестния бал във Виенската опера и представляваше класически виенски валс. Димитър и партньорката му Ирина Гасер бяха топло посрещнати от туркменската публика с бурни овации. Медиите проявиха голям интерес към представлението, концепцията и модерните костюми. Политически делигации на Австрия и Туркемнистан присъстваха на събитието.

На въпроса: „Смятате ли, че зрител от напълно различна култура ще ви разбере? Какви прилики виждате?“, Димитър отговори на немски език
-Танцът заема специално място в света на изкуството. Той служи като универсален език, който ни позволява да се разбираме и да се чувстваме в хармония един с друг. Танцът е форма на изразяване, която не може да бъде разбрана погрешно. Като представители на различни култури и традиции ние ще се убедим в това лично утре. Искрено се надявам, че представянето ми тук, в Туркменистан, ще бъде важен етап в културните ни отношения, тъй като нямам търпение да науча повече за тази страна, нейната култура и народ.
По време на разговора ни Стефанин се интересуваше не само от местната култура, но и от кухнята. Той спомена, че скоро ще опита дограма и туркменски плов. Еднодневният му престой в страната вече е дал резултат, тъй като българският гост уверено поздравява другите със „Salam Aleikum!“.

Каква роля изигра Туркменско-Aвстрийското-Българско дружество при организирането на вашата изява?
– Тя изигра решаваща роля. Според мен Туркменско-австрийско българското дружество под ръководството на г-жа Неда Бергер направи всичко възможно, за да свърже нашите култури страни и народи. Усилията, положени за организирането на Виенския бал, са просто впечатляващи! Дружеството доказа, че е ефективен механизъм за културна дипломация между трите страни.
Разговорът беше посветен и на туркменските танци…

Интервю тук

Туркменското изкуство за пеене и танцуване „Кушдепди“ е включено от ЮНЕСКО в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Гостът прояви голям интерес към този танц и спомена, че би искал да го научи в бъдеще.

Това, което направи събитието толкова специално и уникално, беше огромната сила на танца да сближава хора от различни култури, възрасти и произход! Този обмен на хилядолетни култури установи ново партньорство между Австрия и Туркменистан чрез танц и музика.

Акцентът беше поставен върху изпълнението на класически музикални произведения като Дунавски валс и туркменски национални песни. Австрийско-туркменистанското дружество, с подкрепата на туркменското министерство на културата, инициира това събитие, което е традиционно добре познато в Австрия, но ново за Туркменистан. Както може би знаете, австрийската столица е известна с многобройните си балове вече повече от сто години и този празник на музиката, валса и елегантността вече се провежда в много други градове по света. Виенските балове са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

deko 1
2024 © Dimitar Stefanin